Search

GENÇLERLE ÇÖZÜM ODAKLI ARAŞTIRMA GELİŞTİRME PROJESİ/GENAP

Projenin amacı;

  • Sığınmacı gençler ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençleri ortak çalışma zemininde buluşturarak,  Türkiye’de kamp içinde veya kamp dışında yaşayan sığınmacı gençlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi,
  • Toplumsal uyum süreçlerinin desteklenmesi, farklılıklarını zenginlik olarak ortaya koyabilecekleri, dil ve kültür eksenli sosyal alışveriş ortamlarının geliştirilmesi,
  • Sorunun nesnesi değil,  çözümün bir parçası olarak kabul edilebilmeleri için saha araştırması yaparak, sığınmacı gençlerin sorunlarının ortaya koyulması ve çözüm önerilerinin oluşturulmasını sağlamaktır.

Projede ayrıca Türkiye’de yaşayan sığınmacılar ile ilgili kamuoyunu olumsuz etkileyen ayrımcı bir dilin kullanılması ve ötekileştirmenin önüne geçilmesi için bir kamu spotu hazırlanarak kamuoyundaki bu yargının değişmesi hedeflendi.

Hedef Kitle:

Projenin üç düzeyde hedef kitlesi bulunmaktadır. Birincil hedef kitle, Araştırma Ekibi olarak belirlendi.

– Ülkesinde yaşanan iç savaş neticesinde Türkiye’ye göç eden 5 sığınmacı genç kız,

– Sığınmacılar konusunda duyarlı, farkındalık düzeyi yüksek, üretken, sorumluluk sahibi Türkiye vatandaşı 5 genç kız. Hedef kitlenin 19–28 yaş arasında olması hedeflendi. Projenin ikincil hedef kitlesi, asıl faydalanıcı durumunda olanlar sığınmacı gençlerdir. Sığınmacı gençler olumsuz yaşam koşullarıyla boğuşmakta, eğitim ve diğer sosyal haklardan yeterince istifade edememektedir. Üçüncül hedef kitle, toplumumuzdaki her bireydir. Proje çıktıları, araştırma sonuçları sığınmacı sorununun çözümüne katkı sağlayacağı için tüm toplum nihai faydalanıcı olarak projeden istifade etti. Projede sığınmacı gençlerin mevcut durumunun araştırılması, yaşam koşullarını iyileştirecek önerilerin geliştirilmesi ve bu sahada çalışacak kurum ve kuruluşlar için veri sağlanması amaçlandı. Araştırma sürecinin gençler tarafından yürütülmesi, bu gençlerin bir kısmının da sığınmacı olması planlandı.

Proje süresince gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında genç sığınmacıların sorunlarına ve çözüm önerilerine odaklanan bir kamu spotu hazırlandı.

Kamu spotunu izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=sNpZVoWG3s4

1- Gönüllü Katılımcıların/Araştırma Ekibinin Belirlenmesi

Proje kapsamında, Suriye ve Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı gençlerin yer aldığı Gönüllü Araştırma Ekibi kuruldu. Bunun için, İKADDER’in bağlantıda olduğu kurumlar kanalıyla duyuru çalışmaları yapıldı. Başvurular form üzerinden alındı. Bu formları değerlendiren Proje Ekibi uygun gördüğü adayları mülakata çağırarak hedef kitleyi belirledi. Mülakat süreci Proje Ekibi tarafından yürütüldü.

Hedef Kitlede;

  • Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak veya ilgili makamlara kaydını yaptırmış olmak,
  • Suriyeli adaylar için temel düzeyde Türkçeyi sözel veya yazılı olarak kullanabilmek,
  • Proje faaliyetlerine düzenli olarak katılabilecek durumda olmak,
  • Anket yapma, sosyal sorumluluk projesi tasarlama, yürütme ve raporlama konusunda istekli olmak,
  • 19-28 yaş arasında olmak, tercihen lisans öğrencisi veya mezunu olmak,
  • Gelişime açık, gönüllü çalışmaların önemini içselleştirmiş, bu alanda çalışmayı hedefleyen bireyler olmak,
  • Bu projenin sonucunda elde edilecek kazanımların farkında olmak, özdeğerlerini benimsemiş, temel insan hakları konusunda duyarlı ve karşısındakini ötekileştirmeden insan olarak kabul edebilen duyarlılıkta ve vicdanda olmak,
  • Zihinsel veya fiziksel özrü veya seyahat engeli bulunmamak,
  • Yaşam boyu eğitimin etkililiğine inanmak ve bunu her kesimden bireylerle paylaş maya hazır, sosyal diyaloğu kuvvetli olmak kriterleri arandı.

2- Araştırma Ekibi İçin Eğitim Programları

Proje kapsamında 3-4 Kasım 2017 tarihlerinde 8 seminer/eğitim ve bir bilgilendirme programı düzenlendi.

  • GENAP Bilgilendirme Programı
  • Sivil Toplum – Kavramsal Çerçeve
  • Gönüllülük
  • Proje Hazırlama
  • Etkili İletişim Becerileri Eğitimi
  • Ekip Çalışması
  • Kampanya Hazırlama
  • Türkiye’deki Suriyelilerin Mevcut Durumu
  • Araştırma Yöntemleri

Bu süreçte Araştırma Ekibi, hem birbirini daha yakından tanıma hem de parçası oldukları sivil toplum alanı ile ilgili bilgi birikimlerini pekiştirme imkânı buldu. Ayrıca bir kampanyanın tasarlanma ve proje üretme alanlarında da farkındalıklarının artırılmasına katkı sağlandı.

3- Araştırmanın Planlanması ve Saha Çalışması

Proje Ekibi ile Araştırma Ekibi bir araya gelerek yapılacak araştırmanın spesifik sahasını birlikte belirledi. Araştırma konusunun belirlenmesi ve planlamanın yapılmasını takiben, araştırma ekibi tarafından saha çalışmaları kapsamında anket uygulamaları yapıldı. Anketler, mülteci alanında çalışan STK’lar kamu kurumlarının katkısı ile hedef kitleye ulaştırıldı. Proje kapsamında anketler hem internet üzerinden (https://goo.gl/forms/ T0V6iq30AqyTwNVM2) hem de birebir mülakatlarla uygulandı.

4- Araştırma Sonuçlarının Yorumlanması

Proje kapsamında uygulanan anketler, Araştırma Ekibi tarafından “SPSS” programı üzerinden yorumlandı. Alanda çalışan STK’lar ve kamu ile paylaşılacak bilgilerin yer alacağı sonuç kitapçığı için çalışmalar yürütüldü.

5- Kamu Spotu

Proje kapsamında bir kamu spotu hazırlandı. Kamu spotunda İngilizce ve Arapça altyazıya yer verilerek daha geniş kitlelere ulaşması sağlandı.

6- Savunuculuk Çalışmaları

Proje süresi boyunca farklı kurum ve kuruluşlar tarafından düzenle-nen etkinlikler takip edildi, proje çalışmaları ve elde edilen sonuçlarla ilgili bilgi paylaşıldı.

7- Kapanış Toplantısı

“Gençler İle Çözüm Odaklı Araştırma Gelitirme Projesi/GENAP” kapanış toplantısı 26 Nisan 2018 tarihinde Hanımlar Eğitim ve Kültür Vakfı/HEKVA’da proje araştırma ekibi ve gençlik alanında çalışan STK’ların katılımıyla gerçekleşti. Programda; proje boyunca yürütülen araştırmanın verileri paylaşıldı. Proje kapsamında hazırlanan kamu spotu görsel sunum eşliğinde katılımcılara izletildi. Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel tarafından “Türkiye’deki Suriyeliler ve Toplumsal Uyum Meselesi” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Adıgüzel, dünya üzerindeki genel göç hareketlerinden bahsederek; dünyada nasıl bir göç hareketliliği yaşanıyor? Suriyeliler bu göç hareketliliğinin neresinden etkileniyor?, Türkiye olarak bu durumdan nasıl etkileniyoruz? sorularına açıklık getirdi. Program, projeye katkı sağlayan araştırma ekibine sertifika ve ödül takdiminin ardından sona erdi.  

Suriyeli Gençlerin Sosyal Uyumu Araştırması